Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Ο Πλουτος

Θα έχετε ακούσει τη λαϊκή ρήση  ''τα λεφτά πάνε στα λεφτα''. Αυτό γιατί συμβαίνει ; Συμβαίνει γιατί ο πλούτος είναι τυφλός και δεν βλέπει που μοιράζει τα λεφτά .Πηγαίνει  και κολλάει σε κάποιον και δεν λέει να το κουνήσει από κει. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούργιο. Ανέκαθεν γίνετε.
Πρώτος  προσπάθησε να τον ξεστραβώσει ο Αριστοφάνης μήπως και δει την αδικία που γεννάει και πάει και σε κανένα  ταλαίπωρο ,να δει και αυτός άσπρη μέρα.
Το Σάββατο 16 και τη Κυριακή 17 του μήνα στο ανοιχτό θεατράκι γίνετε μια ακόμη προσπάθεια από την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου του Αιτωλικού, μήπως και  καταφέρει να τον ξεστραβώσει.
Ένα έργο γραμμένο για το σήμερα  Επίκαιρο και καυστικό.Σχολιάζει και σατιρίζει όλα αυτά που βλέπουμε  να συμβαίνουν γύρω μας Την απαξίωση της εργασίας. της τιμιότητας ,των θεσμών και των νόμων . Την άνοδο της λαμογιάς της μίζας και της ρεμούλας .Μην το χάσετε
Μάθετε περισσότερα για τον Αριστοφάνη

Η Ζαλίγκα και το ζαλίγκωμα

Ζαλιγκοφορες

Η ετυμολογία της λέξης δεν είναι ασφαλής . Ενδέχεται να προέρχεται από το Βουλγαρικό ζαλούγκ , που σημαίνει δυστυχής . Ζαλιγκα λοιπόν είναι ένα φορτίο ξύλων. κλαδιών και άλλων διαφόρων πραγμάτων, φορτωμένα στην πλάτη κάποιου ανθρώπου . Μέχρι την δεκαετία του εβδομήντα η εικόνα της ζαλιγκομένης γυναίκας ήταν μια  πραγματικότητα. Άρχισε σιγά σιγά να σβήνει από την καθημερινότητα τα επόμενα χρόνια όταν το αυτοκίνητο και οι αγροτικοί ελκυστήρες μπήκαν στη ζωή μας και απήλλαξαν,κυρίως τις γυναίκες , από  αυτή τη βασανιστική μέθοδο μεταφοράς.
Με ζαλιγκες οι γυναίκες , μικρές και μεγάλες,  μετέφεραν ξύλα στους φούρνους του Αιτωλικού,στις ασβεσταριές και τα καμίνια .Από το λόγκο ξύλα για τα τζάκια και τους φούρνους των σπιτιών .Στα κλαδέματα των ελιών , κλαρί για το τάισμα των ''ζωντανών''.Με μια τριχιά στα χέρια ,δυο δυο, τρεις τρεις αμολιόνταν στη φύση και ότι χρειάζονταν το ζαλιγκώνονταν και  το μετέφεραν στα σπίτια τους. Δύσκολα χρόνια .Αυτές οι γενιές  πραγματικά μπορούν να πουν πως δούλεψαν σκληρά στη ζωή τους !