Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Περιήγηση στη Δημοτική μας Μουσική Παράδοση

 Μεσολόγγι 20 Ιανουαρίου 2013
Μια σπουδαία μουσική βραδιά προσέφερε η μουσική σχολή ΗΧΩ, για την προβολή και διάδοση της Βυζαντινής  και παραδοσιακής δημοτικής μουσικής, στο Τρικούπειο πολιτιστικό κέντρο του Μεσολογγίου.
Πρωτεργάτης και δημιουργός της σχολής, ο χωριανός μας  Θ.Ακρίδας !
Ο Θ.Ακρίδας γνωστός πρωτοψάλτης , μουσικολόγος και συγγραφέας πολλών μουσικών βιβλίων  έκανε μια  πρωτότυπη ,κατά τους ειδικούς,απόδοση παραδοσιακών σκοπών  με κυρίαρχα όργανα  το σαντούρι και τα λαούτα.
Μέσα από τις μουσικές του επιλογές μας ταξίδεψε στα παράλια του Ευξείνου Πόντου,κατέβηκε στη Θράκη,πέρασε στη Μικρά Ασία και από κει στην  Κύπρο για να μας παρουσιάσει ένα υπέροχο τραγούδι της αγάπης. Ανέβηκε στην Κρήτη και μας ταξίδεψε στα γαλανά νερά του Αιγαίου πελάγους, μαζί με τους ξενιτεμένους του!
Εβίνα Ακριδα
Πέρασε σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ,με την μεγάλη ποικιλία των μουσικών της χρωμάτων και κατέληξε στα πάτρια!!!
Η  Ελένη Ακρίδα
Οι ζεστές φωνές των χορωδών έδιναν άλλη μαγεία στην απόδοση των παραδοσιακών σκοπών.

Χωρίς να θέλουμε ν' απαξιώσουμε κανέναν-πως θα μπορούσαμε άλλωστε- υπήρχαν δυο σπουδαίες φωνές.Της Ελένης και της Εβίνας Ακρίδα, που εκτός της μουσικής τους κατάρτισης διαπρέπουν και στον επιστημονικό τομέα.
Στο διδακτορικό της στα μαθηματικά η πρώτη και στην ιατρική επιστήμη η δεύτερη.



Γιώργος Ακρίδας
Μαζί τους με το ούτι του,ο μικρότερος της οικογενείας του Χρήστου Ακρίδα, ο Γιώργος!!!
Φερέλπις της οικογενειακής μουσικής παράδοσης των Ακριδαίων.
Παραδοσιακό χρώμα, ήχος αφτιασίδωτος και μια υπέροχη βραδιά, σ' ένα χώρο ασφυκτικά γεμάτο!!!
Πιθανότατα η εκδήλωση να επαναληφθεί τέλη Φεβρουαρίου στο Αιτωλικό,στο Πνευματικό κέντρο Ευανθίας Καρβέλη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της μάχης του Ντολμά που διοργανώνει ο Δήμος Μεσολογγίου. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα να την δείτε.