χρυσοβεργι123

Loading...

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙΔΙ ΣΤΟΥ ‘ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ’

Ο '' Ταγματάρχης ''  μπροστά στο κουρείο του


  Γράφει ο Ακρίδας Θεόδωρος Ευθ.
      Για πολλά χρόνια ο Γιώργος Ζάχ. Μπλίκας, (κατά κόσμον ‘ταγματάρχης), διατηρούσε κουρείο στο Χρυσοβέργι. Το κουρείο βρισκόταν βορείως της πλατείας και πίσω από το σχολείο. Εκμεταλλευόμενος την ικανή ευρυχωρία του πολύ περιποιημένου κουρείου του ο δραστήριος και δημιουργικός ‘ταγματάρχης’ επεξέτεινε την επαγγελματική του δραστηριότητα, βάζοντας στο μισό χώρο τού κουρείου και είδη κυνηγιού, καθ’ ότι ήταν κυνηγός και ο ίδιος. Επόμενο ήταν λοιπόν, το κουρείο να γίνει και το μεγάλο στέκι των κυνηγών. Εκεί άκουγε κανείς κάθε είδους κυνηγετικό ‘κατόρθωμα’ , από αληθοφανείς διηγήσεις μέχρι χονδροειδεστάτους μύθους. Εκεί μιμούνταν τους κρότους των ντουφεκιών τους κατά τρόπο …
απαράμιλλο. Άκουγε δηλαδή κανείς φωνητική μάχη με διάφορους κρότους ,όπως: μπαμ , τίμπου, μπουμ, τεγκ, μπιβ, κράο, τίγκα, ζντούβα , τάο, ντίβας κ.α. Για τις ματζακάσες ή φίστες (εμπροσθογεμή όπλα) υπήρχαν ειδικοί κρότοι, όπως :τσακ-μπομ, σκάο-τάο, φραστ-μπαμ, τσ-καο κ.α. Για τα μικρά ντουφέκια (εικοσαράκια) και για τις μισές γομώσεις –που συνηθίζονταν- υπήρχαν βέβαια οι ανάλογοι κρότοι, όπως: τσαφ, σφράγκι, φσιάτς κ.α.
    Κάποιο βράδυ, ενώ κουρευόμουν εκεί, είχε ανάψει το …ντουφεκίδι από ομάδα φίλων κυνηγών. Ξαφνικά ουρλιάζω, τρομάζει ο ‘ταγματάρχης’, ‘ σ’ έκοψα μουρέ κουμπάρε;’ ‘όχι’ του λέω ‘με πήρανε τα σκάγια απ΄ τις ντουφεκιές’ και γυρίζοντας προς τους κυνηγούς φωνάζω: ‘ψηλότερα τις κάννες ρε παιδιά’.
Η μεγάλη απόλαυση ήταν βέβαια στο κλείσιμο κάθε βραδιάς, όταν ο ένας αποκάλυπτε την υπερβολή και το ψέμα του άλλου. Ήταν κι εκείνα μια εύθυμη σελίδα στα δρώμενα του χωριού ,όταν  ο κόσμος μέσα απ΄ το μόχθο της καθημερινότητας προσπαθούσε να δημιουργήσει μια οποιαδήποτε όαση, για να ξεφύγει απ΄ το άχθος της σκληρής ζωής ,να ευθυμήσει και να αναζωογονηθεί.
                                                                                                                        ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 9-2-10

Καθόλου δεν υπερβάλει ο Θόδωρος.Όταν ο ''ταγματάρχης'' έκλεισε το κουρείο του και ο γιος του άνοιξε καφέ ,πάλι εκεί μαζευόταν.
Παροιμιώδεις η έκφραση : Αυτού γιά π' θα  περνάς ,να προυσεχ'ς μη σι πάρνε τα σκάια