Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Αρακυνθος Χρυσοβεργιου


Ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας , από τον Αριστείδη το Ζωγράφο μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή  με μια φωτογραφία από τα ''κηπακια''

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την βρύση των Χαλκινων ,αυτό είναι το πραγματικό της όνομα και σημαντικές, λαογραφικού ενδιαφέροντος  πληροφορίες για την χρησιμότητά της



 Αγαπητέ Πανο,
                          Με αφορμή τη  πρόσφατη γιορτή της Α Ε ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΙΟΥ στη πλατεία του χωριού, που ομολογουμένως ήταν Πολύ ωραία,σου στέλνω
μια φωτογραφία (μάλλον του 1965) της ομάδας ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΙΟΥ,προκάτοχο της σημερινής.Για να μη δυσκολευτεις στην αναγνώριση...
σπεύδω να αποκρυπτογραφισω τα μέλη της.Όρθιοι από αριστερά:Θανάσης Ζωγράφος,Γιάννης Μακρυγιάννης,Πάνος Μακρυγιάννης,Σωκράτης Ζωγράφος.Κώστας Κολοκύθας(δυστυχώς μακαρίτης) Κώστας Μάντης.Καθιστοί από αριστερά:Νίκος Παπαγεωργίου,Απόστολος Ζωγράφος, Αριστείδης Ζωγράφος,Θύμιος Κομματάς και Πάνος Ακρίδας.
Να διευκρινίσω ότι λείπουν σημαντικοί παίκτες από την φωτογραφία όπως π.χ ο Φόριας ο Πουρνάρας και πιθανόν και άλλοι που δεν θυμάμαι.
Να θυμίσω ότι τότε παίζαμε αποκλειστικά σχεδόν με το Κεφαλόβρυσο και οι αγώνες είχαν μεγάλο πάθος.
Αξίζει,νομίζω, να αναφέρω ένα περιστατικό από ένα τέτοιο αγώνα στο Χρυσοβέργι:Σε κάποια φάση έκανα τρικλοποδιά(Ελληνιστί tackling) στον Δημήτρη τον Τσίρκα(Νομίζω ότι ζει στο εξωτερικό,αδελφός του Σπύρου).Παίσαμε και οι δυο κάτω ο Δημήτρης σηκώθηκε,εγώ ως ένοχος δεν σηκώθηκα έκανα πως πονούσα,έρχεται από πάνω μου και μου λέει αγριεμενος¨θα σ’ζγιασω μια...».Φυσικά δεν το έκανε αλλά θα το θυμάμαι πάντα.
Θέλω επίσης να προσθέσω για την βρύση των ΑΛΚΙΝΩΝ η ΧΑΛΚΙΝΩΝ(πρέπει να διευκρινισθεί) και όχι Βουλομενης η ξερόβρυση, η οποια δεν εξυπηρετούσε μόνο τις ανάγκες άρδευσης των κοντινών περιβολιών,τη μπουγάδα των γυναικών, το πότισμα των αλόγων αλλά και το « βγαλσιμο» του τσίπουρου.
Χάρηκα πολύ που μου είπες ότι ο σύλλογός σος αποφάσισε να την ανακαινίσει,γιατί πράγματι  είναι μνημείο του χωρίου μας,η ημερομηνία 1988 το μαρτυρεί και χτίσθηκε όπως λένε με ενέργειες του ΤΡΙΚΟΥΠΗ.
Φιλικά
Αριστείδης χ Ζωγράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου